Ön itt van:Főoldal»Hírek»Ma van a rák elleni küzdelem világnapja
2020.02.04, kedd

Ma van a rák elleni küzdelem világnapja

Húsz éve annak, hogy a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) Párizsban  tartott első rákellenes világkongresszusának résztvevői világméretű összefogásra felszólító dokumentumot írtak alá. Ennek alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai a betegség megelőzését és korai felismerését szolgáló tájékoztatással várták az ügyfeleket és a dolgozókat.

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott kiemelte, hogy a figyelemfelhívó eseménynek fontos tétje van, ugyanis a szakértők szerint mi magunk is sokat tehetünk a halálos betegség ellen: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, rendszeres mozgással, helyes táplálkozással és legfőképpen a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel.

A kormányhivatalban az egészségfejlesztési szakemberek rizikószűréseket végeztek, testtömeg indexet (BMI) számoltak, testzsír százalékot mértek, és a kapott értékek alapján tanácsokat adnak, továbbá tájékoztatást kaptak a népegészségügyi szűrővizsgálatokról. Mindezek mellett ismertették a jelenlévőkkel a legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az „Okos tányér” alapelveit is.

A rendezvényen az egészségtudatos életmód jelentőségén túl az egyéni felelősség, a magunkra és egymásra figyelés fontossága került a középpontba, ugyanis a korai felismerés kiemelt fontosságú, a szűrés életet menthet!