Ön itt van:Főoldal»Hírek»Mobil szolgáltatások börzéje Szegeden
2019.04.24, szerda

Mobil szolgáltatások börzéje Szegeden

A kormányhivatal kormányablak busza is bemutatkozott azon a programon, amelyen a Csongrád megyében elérhető mobil szolgáltatásokkal ismerkedtek meg közművelődési szakemberek, Szegeden. A börze fő célja az volt, hogy a falunapok, fesztiválok programját a mobil szolgáltatásokban rejlő lehetőségekkel bővítsék.

Okmány ügyintézés, bűnmegelőzés, ifjúsági szolgáltatás, érzékenyítés, játszóház –íme, néhány az olyan szolgáltatások közül, melyek Csongrád megyében bárhol igénybe vehetők, mobilizált formában is. Olyan értékteremtő aktivitások ezek, amelyek vagy tényleges ügyintézést képesek biztosítani, vagy pedig az érzékenyítést, az ismeretterjesztést szolgálják. A megyei állami szervezetek és a civil élet szereplői által tartott előadásokból kiderült: a járművek, bemutatók különösen alkalmasak arra, hogy a települések közösségi eseményein megjelenjenek. A börzén nemcsak szóban kaptak tájékoztatást a résztvevők a mobil szolgáltatások előnyeiről, hanem a gyakorlatban is ki lehetett próbálni azokat működés, illetve használat közben.


Az egyik ilyen szolgáltatást, a Csongrád Megyei Kormányhivatal tulajdonában lévő kormányablak buszt dr. Juhász Tünde kormánymegbízott mutatta be a jelenlévőknek. Mint elhangzott, a megyei kormányhivatal volt az első az országban, amely saját mobil ügyfélszolgálattal rendelkezett, azóta már tíz kormányablak busz működik az országban. A Csongrád megyei, 2017 óta már több mint kétszáz kitelepülésen van túl, és meghaladta a hatezret az itt intézett ügyek száma. „- Ezt a szolgáltatást leginkább azokon a településeken kedvelik, ahol nincs kőépületben lehetőség az ügyintézésre, de nagyon hasznos segítség a bentlakásos intézmények, idősotthonok, büntetés-végrehajtási intézetek lakói számára is. A kormányablak busz a megyei fesztiválok szervezői körében is egyre népszerűbb, de az is előfordult már, hogy áramszünet esetén a hivatali ügyfélszolgálatot helyettesítette” – foglalta össze a működés eddigi tapasztalatait a kormánymegbízott. A szakmai program folytatásaként lehetőség volt a mobil szolgáltatásokat közelebbről is megismerni, kipróbálni, a rendezvénynek helyet adó Szegedi Tudományegyetem Művelődéstudományi Intézetének udvarán.


A résztvevők a kormányablak buszhoz hasonlóan megismerhették és kipróbálhatták még a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság Mobil Bűnmegelőzési Centrumát, a Magyar Honvédség Szegedi Toborzó Központjának mobil aktivitásait, a Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház kerekesszékes akadálypályát, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységét, valamint a Hungarikum játszóházát is.