Ön itt van:Főoldal»Hírek»Négy évszak a kertben - Pölös Zoltán fotóiból nyílik kiállítás a kormányhivatalban, Szegeden
2018.12.03, hétfő

Négy évszak a kertben - Pölös Zoltán fotóiból nyílik kiállítás a kormányhivatalban, Szegeden

Hétfőn, a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából kiállítás nyílik a szegedi Pölös Zoltán "Zozó" természetfotóiból a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében. A down-szindrómás alkotó a fényképezést nagyapjától, Dr. Tildy Zoltántól, a természetvédelmi szakembertől, kiváló természetfotóstól tanulta. A Négy évszak a kertben című, 24 fotóból álló tárlatot Juhász András lelkipásztor, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese nyitja meg.

Pölös Zoltán fotóiban hűen jelen van a nagyapai tanítás: a technikai ismereteken kívül átvette a természet feltétlen szeretetéből táplálkozó, művészi szemléletet is. Dr. Tildy Zoltán tanítványa, Zozó mentora, a szegedi Kármán Balázs is, aki többször elnyerte már az Év természetfotósa díjat. Ugyanezt a szellemiséget viszi tovább Máté Bence, világhírű természetfotós, aki szintén kapcsolódik a kiállítóhoz: Zozó első madárfotóját nála készítette, és a tőle kapott detektívüvegen keresztül fotózza a kertjükben pihenő madarakat. Képeit teljesen önállóan készíti, eredeti képkivágásban és digitális változtatás nélkül kerülnek a közönség elé most is, mint eddigi 15 kiállításán. A kormányhivatal központi épületében hétfőtől látható természetfotók döntő többsége a családi ház szegedi kertjében készült. 

December 3-án, hétfőn délelőtt 11 órakor a kiállítás közönségét dr. Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott köszönti. A tárlat december 31-ig lesz látható az épület aulájában.

A fogyatékkal élők világnapjáról:

December 3 - a 1992 óta a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát. Sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti,

A fogyatékkal élő emberek világnapja lehetőséget teremt arra, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések jobb megértését, és támogatást biztosítson a fogyatékkal élők méltósága, jogai és jóléte érdekében. Ezen a napon különös hangsúlyt kapnak azok az előnyök is, amelyek a fogyatékkal élők integrációjából származnak a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális élet szempontjából egyaránt.