Nyomtatás
2019.06.04, kedd

Nemzeti Összetartozás Napja a Csongrád Megyei Kormányhivatalban

A Dél-Alföld, Bácska és Bánát hajdani területi egységét, etnikai sokszínűségét bemutató tárlattal ünnepelte az összetartozás napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Fontosak közös értékeink és múltunk, ez a kiállítás is erősíti nemzetünk megtartó erejét, az anyaországi és a határon túli magyarok összetartozását – fogalmazott Juhász Tünde a Nemzeti Összetartozás Napján. A kormánymegbízott A multikulturalizmus évszázadai a Bácskában és Bánátban című tárlat megnyitóján kifejtette: öröm, hogy középiskolás diákokkal együtt ünnepelhetnek, hiszen ők a közeli jövőben már felnőtt állampolgárként hoznak felelős döntéseket önmagukért és közösségeikért. A nemzetmegtartó igyekezet és magyar magatartásunk örökítésének stafétabotját hamarosan átveszik, ezért jó, ha tudják milyen fontos kötelesség ez – tette hozzá.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a szegedi Fodor József Kollégiummal közösen ünnepelte az összetartozás napját. A kiállítás megjárta már Brüsszelt, Temesvárt, Szabadkát, majd számos magyarországi, romániai és délvidéki városban is láthatta a közönség. 10 évvel ezelőtt készíttette Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, hogy bemutassa Európának a régió történelmét, a ma már három országban elterülő vidék több évszázados életét, nemzetiségi változásait. A tárlat nem hallgatja el a trianoni tragédiát, amikor három részre szakították a szerves egységet képező területet.

A magunk konzervatív, keresztény és nemzeti gondolkodásával, alapértékrendünkkel szeretnénk, ha Európában meg tudna minden olyan nemzetiség maradni, amely mindehhez konstruktívan, építő jelleggel hozzá tud járulni – jelentette ki Becsey Zsolt.

Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese arra emlékeztetett, hogy 1945 után megpróbálták kitörölni a magyarok emlékezetéből, hogy a határainkon kívül is élnek magyar közösségek. – Ez egy rendkívül pusztító örökség, hosszú és nehéz küzdelmet kellett azért folytatni, hogy találkozzunk a problémával. Ez a küzdelem már véget ért, épp ezért kötelességünk emlékeznünk arra, hogy határaink közelében jelentős számú magyar él – mondta a történész.

A 22 tablóból álló sorozat még két hétig látható a kormányhivatalban.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata