Ön itt van:Főoldal»Hírek»Népszerű a diákmunka
2018.07.11, szerda

Népszerű a diákmunka

A dolgozni vágyó fiataloknak és a munkaerőt kereső munkáltatóknak is kedvező a Nyári diákmunka program. Az idén már a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is kipróbálhatják magukat a nappali tagozaton tanuló 16 és 25 év közötti fiatalok. Csongrád megyében eddig több mint 800-an regisztráltak a programra, de folyamatosak a jelentkezések.

Évek óta nagy sikerrel fut a Nyári diákmunka program, idén bővültek is a lehetőségek. Mivel önkormányzati cégek és intézmények után most a mezőgazdaság és a vendéglátás területére is kiterjesztették a kedvezményrendszert, így a Szegeden jól ismert Lesz Degesz Tésztaház is részt vehet a kormányhivatal által koordinált támogatásban.

Juhász Tünde kormánymegbízott az utóbbi évek kedvező foglalkoztatási adatait megemlítve elmondta, jelenleg a munkanélküliségi ráta 3-4% között mozog a megyében. A fiataloknak szóló program kapcsán hangsúlyozta, a 16 és 25 év közötti diákoknak nyújt támogatást az állam, elősegítve a munka világába az elhelyezkedésüket.

- Minderre az idén 130 millió forintot kapott a megye. A maximum hatórás foglalkoztatással az állam vállalja, hogy fizeti a bért és az ahhoz tartozó valamennyi járulékot. A vállalkozások vezetői mindenképpen jól járnak, ha egy ilyen fiatalt munkába tudnak állítani – mondta el Juhász Tünde.  

A foglalkoztatás a nyári szünetben zajlik. Ezt használta ki a 10 éve működő tésztaház, amely 4 fő részvételével, napi 8 órás munkavégzés mellett, 75%-os támogatást kap a programban.

- Ilyenkor azért segítség a diákmunka, mert a vendéglátásban a nyári hónapok a legpörgősebbek. Nálunk különösen, mivel egyre több sportedző keres fel bennünket, hogy a táborozás alatt vállaljuk a sportoló gyerekek étkeztetését. Amikor betódul ötven gyermek, akkor elkél a segítség. Mivel szezonális munkáról van szó, a diákok tökéletesen alkalmasak erre. Nekünk segítség, nekik pedig egy lehetőség, hogy egy kicsit belekóstoljanak a nagybetűs életbe, és lássák a vendéglátás minden rejtelmét – fogalmazott Szemmári Ivett, a Lesz Degesz Tésztaház cégvezetője.

Török István egyetemistaként örül, hogy hasznosan tölti a vakációt. Az étteremben konyhai előkészítőként, a felszolgálók segítőjeként és anyagbeszerzőként tevékenykedik. 

- Most kezdetem júliusban, ez az első diákmunkám. Egyelőre még új a varázsa, nagyon élvezem. Örülök, hogy sikerült találnom munkát, mivel elég lusta vagyok ilyen téren. Tök jó, hogy engem kerestek fel, hogy tudnék-e itt kicsit dolgozni – mondta. 

Az érdeklődőknek a területileg illetékes járási hivatal munkaügyi osztályai segítenek a diákmunka regisztrációjában. A program népszerűségét mutatja, hogy tavaly szükség volt a forráskeret bővítésére. A tapasztalatok azt mutatják, az idén is hasonló lehet a helyzet.

 

Forrás: VTV