Ön itt van:Főoldal»Hírek»Nyomozós játékban ismerkedtek a szakmákkal a nyolcadikosok - Pályaválasztás játékosan
2018.09.28, péntek

Nyomozós játékban ismerkedtek a szakmákkal a nyolcadikosok - Pályaválasztás játékosan

Egy népszerű játékban, a nyomkereső vetélkedőben ismerkedhettek a nyolcadikosok a szakmákkal. A Csongrád Megyei Kormányhivatal a pályaválasztást segíti az októberi börze mellett ezzel a játékos túrával.

Ebben a tanévben Csongrád megyében csaknem 3,5 ezer nyolcadik osztályos dönt a továbbtanulásról. A pályaválasztást évek óta segít a Csongrád Megyei Kormányhivatal egy többnapos pályaorientációs börzével. A megye legnagyobb pályaválasztási tanácsadását idén október 18. és 20. között rendezik. Ezt megelőzően tegnap egy ráhangolódást segítő játékot szerveztek általános iskolásoknak.

A SzakmaGo új, kreatív nyomkereső vetélkedőn négy általános iskola csapata, közel száz diák vágott neki a játékos programnak, amellyel szakmákhoz kötődő szegedi helytörténeti értékekre irányították a szervezők a figyelmet.

A nap célja az, hogy segítsük a pályaválasztás előtt állókat, bemutassuk azt, milyen jó szakmák vannak. Ezekből kapnak egy ízelítőt, méghozzá úgy, hogy közben játszanak is.

– magyarázta a SzakmaGo lényegét Balázs Gitta, a CSMKH foglalkoztatási főosztályának szolgáltatási szakügyintézője. 

A manapság egyre népszerűbb UrbanGo játék mintájára szervezett túrára minden csapat a Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskolából indult, és a feladatok megoldása során jutottak olyan információkhoz, amelyek alapján továbbhaladhattak. Az SZTEJKI Weöres Sándor Általános Iskola nyolcadikos diákjainak a Mórában ki kellett rakniuk egy puzzle-t, a rajta szereplő hely volt az első állomása túrájuknak.

Egy hamburger volt a képen, vagyis a Kálvária téri hamburgerezőbe megyünk elsőként.

mondta Patyi Olivér, aki már azt is tudja, informatikus lesz. Cservákné Krista Mónika osztályfőnöktől megtudtuk, sokan érdeklőknek az osztályból a szakmák iránt, a sláger náluk szakácsnak lenni.

Egy csapat körülbelül két óra alatt járta végig a helyszíneket, ahol feladatokon keresztül jutottak el a következő állomásra: például ha rájöttek, hol dolgozott Szent-Györgyi Albert, akkor eljutottak a Déribe, majd a Szegedi Szakképzési Centrum szakmákat tanító néhány szakiskolájába, vagyis a Vasváriba és a Vedresbe is.

A játékos kirándulást a Csongrád Megyei Kormányhivatalban zárták. Az elsőként induló Dózsa György Általános Iskola 8. a osztályosainak több mint két óráig tartott a túra. Bagi Miklóstól megtudtuk, kifejezetten érdekes volt a feladat, és ügyesen boldogultak. Ő maga a Radnótiba készül, ám több osztálytársa szeretne autószerelő vagy informatikus lenni.

Balázs Gitta szerint érdemes most vízvezeték-szerelőnek, festőnek vagy villanyszerelőnek tanulni, mert az építőipari szakmák hiányszakmák. A megfelelő hivatás kiválasztásában segítenek az októberi börzével, amelyen most újdonság, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében az október 18-ai és 19-ei rendezvény látogatása a csoportok számára regisztrációhoz kötött. Ehhez egy felületet hozott létre a hivatal, amely elérhető a pav.csmkh.hu weboldalon keresztül. Itt a szabad időpontokra kattintva lehet kiválasztani a csoport számára megfelelő időpontot.

 

Forrás: delmagyar.hu