Ön itt van:Főoldal»Hírek»Ópusztaszeren tett esküt a honvédség félszáz Csongrád megyei tartalékosa
2019.08.21, szerda

Ópusztaszeren tett esküt a honvédség félszáz Csongrád megyei tartalékosa

Szent István napján tett ünnepélyes esküt a Magyar Honvédség újabb 53 önkéntes katonája. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Területvédelmi Zászlóaljának tartalékosait Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntötte.

Szükség van az önök felkészültségére, tudására, elszántságára országunk, népünk függetlenségének, érdekeinek és értékeinek a megvédéséhez – köszöntötte Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az augusztus 20-án esküt tett önkéntes területvédelmi tartalékos katonákat.
A honvédelmi miniszter szerint az eskütevők nem találhattak volna méltóbb időpontot és helyet az eseményre. Benkő Tibor úgy fogalmazott, hogy államalapító elődeink történelmi tettei és az önkéntes katonák esküvel vállalt elkötelezettsége ugyanarról szól: egy önálló, erős magyar államról. Legfontosabb érdekünk a béke és a biztonság garantálása, hogy olyan élhető világot tudjunk teremteni, amelyre büszkék lehetünk, és elmondhatjuk az utánunk következő nemzedéknek: megtettük azt, amit elődeink is megtettek ezért az országért, népért és hazáért – hangsúlyozta a miniszter.
Az eskütevőket Juhász Tünde a magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen köszöntötte. A kormánymegbízott és önkéntes műveleti tartalékos ezredes kiemelte: felemelő érzés olyan állampolgárokra tekinteni, akik önként vállalják a honvédelem ügyének szolgálatát, és csapatuk névadójául a hősies szegedi császári és királyi 46-os gyalogezredet választották. Juhász Tünde hozzátette: helyt kell állniuk civil életükben, munkájukban, a tanulásban, emellett jól felkészült katonaként is számít önökre a honvédség, a helyi közösség és Magyarország.
A tartalékos katonák ünnepélyes eskütétele után mondott ünnepi beszédet Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára, majd Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke adott át elismeréseket a nemzeti ünnep alkalmából. Csongrád megyei közigazgatásért díjat vehetett át Juhász Tünde kormánymegbízott és Tóth Flórián, a Szentesi Járási Hivatal vezetője. A kormánymegbízott az egész megye közigazgatását érintő pozitív változásokért kapta az elismerést. A járási hivatalvezetőnek a díjjal azt az igyekezetét köszönték meg, amellyel a közszolgáltatásokat a járásban élők igényeihez igazítja.


Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően megszentelték és szétosztották a Magyarok kenyere jótékonysági programban gyűjtött búzából sütött új kenyeret.

Képgaléria