Ön itt van:Főoldal»Hírek»Partnerségi Információs nap civileknek, Szegeden
2018.11.19, hétfő

Partnerségi Információs nap civileknek, Szegeden

Jövőre 6 milliárd forint áll a Nemzeti Együttműködési Alap rendelkezésére, erre nyújthatnak be pályázatot a civil szervezetek, hogy céljaik, programjaik megvalósulhassanak – jelentette be Szegeden Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára a Csongrád megyei civil szervezeteknek tartott Partnerségi Információs Napon. A civil szervezetek képviselőit dr. Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott is köszöntötte, és biztosította őket arról, hogy a jövőben is civilbarát szemlélet jellemzi majd a megyei kormányhivatalt.

Mint ismeretes, a tavaszi országgyűlési választások után a Miniszterelnökség feladatkörébe került a civil terület. Itt a Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya végzi az ezzel összefüggő állami feladatokat, amelynek része a szervezetek működésének támogatása is. A Nemzeti Együttműködési Alap jelentős összeget, mintegy 6 milliárd forintot oszt szét pályázatok útján és kollégiumi rendszerben jövőre a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül. A helyettes államtitkár Csongrád megyét egyébként sikeres pályázóként említette, hiszen mind a pályázatok számát, mind pedig az elnyert összeget tekintve is a második az országban.

Dr. Juhász Tünde elmondta: a Csongrád Megyei Kormányhivatal arra törekszik, hogy a jogszabályban meghatározott feladatait túllépve vállaljon szerepet minden olyan területen, ami a társadalom szempontjából fontos lehet. A közszolgáltatások fejlesztéséhez kölcsönös együttműködésre van szükség a hivatalok és a civilek között, ezért több mint kétszáz civil szervezettel van kapcsolatuk a megyében.

„- Az együttműködésünk egymás kölcsönös tiszteletén alapul. Mi nagyra értékeljük és elismerjük az önkéntesség méltóságát! Ezért mind a polgárőr szervezetek, mind a kulturális, ifjúsági, szociális, egészségügyi civil szervezetek élvezik megbecsülésünket és minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a Csongrád megyében élők hasznára tevékenykedhessenek.” – zárta gondolatait a kormánymegbízott.

A jelenlévő, csaknem száz szervezet vezetői elégedetten távoztak az Információs napról. Mint mondták, hasznos, kifejezetten szakmai és gyakorlati szempontú tájékoztatásban volt részük, amit a jövő évi pályázás idején tudnak majd kamatoztatni.