Ön itt van:Főoldal»Hírek»Példa, kemény munka és kitartás – az idén 70 éves vásárhelyi gyógypedagógiát ünnepelték
2018.10.05, péntek

Példa, kemény munka és kitartás – az idén 70 éves vásárhelyi gyógypedagógiát ünnepelték

Szeptemberben volt hét évtizede, hogy Aranyossy Ágoston gyógypedagógiai iskolát alapított Hódmezővásárhelyen. A jeles évfordulót pénteken ünnepelték meg a róla elnevezett intézményben, ahol ezzel együtt egy 180 millió forintos beruházást is átadtak.

Az ünnepség délután egy hálaadó istentisztelettel kezdődött a Református Ótemplomban, majd az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában átadtak egy 180 millió forintos energetikai beruházást.

Kissné Hatvani Erika, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a nyertes Európai Uniós pályázat által április eleje és június vége között végezték el a munkálatokat. A kivitelezés során a teljes külső szigetelés és az összes nyílászáró cseréje megtörtént, illetve napelemeket szereltek fel és új kazánokat is beszereztek. Önerőből pedig játszókerteket alakítottak ki az iskola udvarán.

A projektet nem szerették volna a nyári szabadságolások idején átadni, ezért döntöttek úgy, hogy együtt ünneplik a vásárhelyi gyógypedagógia szeptember elsejei születésnapjával. Aranyossy Ágoston (1897-1973) ugyanis 1948-ban ezen a napon indította el a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatását a Nagy Sándor utcán, a volt Református Leányiskola épületében.

1957-ben azonban az ’56-os forradalom alatti szerepvállalásáért elbocsátották az állásából. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott beszédében ennek kapcsán elmondta, Aranyossy ennek ellenére továbbra is foglalkozott a gyermekek sorsával, és soha nem adta fel a támogatásukat, segítésüket.

– Az ő élete, kemény munkássága és kitartása mindenki számára példa lehet, ugyanis megmutatta, milyen fontos az egyéni figyelem és a közösségben élés a sajátos nevelési igényű gyermekeknek. Vásárhelynek mindig sokat számítottak a közösségei, így arra kell törekedni, hogy a jövőben is megőrizzük őket, és már az óvodai csoportokra és egy iskolai osztályokra is közösségként tekintsünk – fejtette ki Juhász Tünde.

Aranyossy nevét a Nagy Sándor utcai iskola 2004-ben vette fel, majd 2007-ben költözött mai épületébe, a Szék utca 5. szám alá. Az intézmény 2015 szeptemberében került a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség fenntartásába. Jelenleg 29 óvodás és 134 általános iskolás tanul az iskolában.

A szentmisén és az átadáson Nyemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkárFekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese is részt vett.

 

Forrás: promenad.hu