Nyomtatás
2020.02.26, szerda

Rendhagyó módon emlékeztek a kommunizmus áldozataira Csongrád megyében

Vetélkedővel, sajátos történelemórával és koszorúzással emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Levéltár.

Rendhagyó történelemórán vehetett részt több mint 100 diák a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében, a pártállami idők közigazgatásának működését bemutató pártkontroll emlékszobában.

A megye hat középiskolájának fiataljai továbbá kipróbálhatták magukat egy, a helytörténetet középpontba helyező vetélkedőn, ahol bemutathatták a településük kommunista múltjáról vagy a forradalom emlékeiről készített kutatásaikat. A Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében, ifj. Komócsin Mihály pártvezér dolgozószobájában tíz, a kommunizmussal kapcsolatos információt kellett a fiataloknak összegyűjteniük, végül pedig egy szituációs gyakorlat keretében történelmi eseményeket játszhattak el. A négy fős zsűri értékelése alapján a vásárhelyi Németh László Gimnázium tanulói nyerték meg a vetélkedőt. A győztesek jutalma egy budapesti kirándulás, amelynek keretében a 301-es parcellába, a Terror Háza Múzeumba és az Országgyűlési Múzeumba látogathatnak el.

A vetélkedőt követően Kligl Sándor alkotásánál, a recski kőbányából származó kövekből álló emlékműnél koszorúk és mécsesek elhelyezésével emlékeztek meg a résztvevők a kommunizmus áldozatairól.