Ön itt van:Főoldal»Hírek»SZIN-en a kormányhivatal
2021.08.25, szerda

SZIN-en a kormányhivatal

Megújult arculattal és interaktív programokkal várja a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal augusztus 25-28-ig, mától szombatig 14-19 óráig a Szegedi Ifjúsági Napokon a Partfürdőn fesztiválozókat. Az idén először a mobil ügyfélszolgálat nemcsak a kormányablakokban megszokott szolgáltatásokat kínálja, hanem az ügyfél akár saját maga is kipróbálhatja, hogyan készül a személyi igazolványa, a vezetői engedélye, a COVID-, vagy a diákigazolványa. A fesztiválhivatalban megtudhatja hány hektár az ökolábnyoma, mennyire járatos a természetvédelemben, mire figyeljen az online vásárlásnál.

A kormányablakbuszban most is lehet csináltatni, megújíttatni okmányokat, viszont akinek van kedve, az beülhet az ügyintéző székébe, és elkészítheti saját okmányait, természetesen a kormányhivatal munkatársainak segítségével –ismertette dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a Szegedi Ifjúsági Napokon résztvevő Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szolgáltatásait. Hogy a saját ügyintézés mennyire egyszerű, avagy bonyolult, azt Kis Máté szegedi profi ökölvívó bajnok próbálta ki a helyszínen. A Partfürdőn, a Civilfaluban található fesztiválhivatal az idén nemcsak az interaktív programkínálatával újult meg, új arculattal is várja a fesztiválozókat.

Dr. Juhász Tünde továbbá elmondta: a kormányhivatal munkatársai a tudatos fogyasztásra, vásárlásra is felhívják az érdeklődők figyelmét. A vállalkozó kedvűek fogyasztóvédelmi totóval tesztelhetik tudásukat. Az online teszt: szórakoztató, játékos, a mindennapi életben felmerülő különböző fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szituációk megoldására ad választ. Az idei év különlegessége, hogy kisfilmek is segítenek eligazodni a fogyasztóvédelem világában, illetve az érdeklődők megtudhatják, mennyire hasznos mobil fogyasztóvédelmi applikáció külföldön vásárláskor.

- Sokrétű feladataink egyike a környezet-, a természetvédelem. Azok, akik ellátogatnak hozzánk, kiszámolhatják, hogy étrendjük, víz- és energiafogyasztásuk, lakhelyük, munkahelyük, közlekedésük, nyaralásuk, a kényelmüket szolgáló használati cikkeik, vagy éppen ruháik, és mindezek hulladéka mekkora nyomot is hagy a Földünkön. Az ökológiai lábnyomukkal megtudhatják: mennyire terhelik a természeti környezetet. Az átlagos lábnyom mérete egyénként 3.75 - 4.25 hektár. Ugyanakkor természetvédelmi totóval is tesztelhetik a látogatók a tudásukat – folytatta a kormánymegbízott.

A népegészségügy munkatársai többek között tornára invitálják a fiatalokat, délutánonként 3 órától: méregtelenítés, légzésterápia, relax, este 18 órától pedig keringés- és éberség fokozás smr-rel. Előtte a kollégák – igény szerint – alkoholszintet is mérnek. Aki ki meri próbálni, tanácsokat is kap. Ezt egy bélyegző segítségével pecsételik a megszondáztatott kezére, többféle felirattal: „VÁLTS VÍZRE!, vagy éppen HIDRATÁLJ!”

Jótékonykodni is lehet a kihelyezett „kormányhivatalban”. A szegedi GEMMA Központ még 2010-ban jött létre néhány szakember kezdeményezésére, a fogyatékossággal élő gyermekek nevelő családok segítésére. Azok, akik ellátogatnak a fesztiválhivatalba, a Hódmezővásárhelyi Harcosok Klubja által felajánlott, spinning kerékpáron gyűjthetik az intézmény megsegítéséért a kilométereket.

Az idén is ott lesz a SZIN-en, a kormányhivatallal közösen a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Vetési Iván ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettese elmondta: a fesztiválozók kipróbálhatják például az elektronikus ügyintézési oszlopot, megismerkedhettek MIA-val, a chatrobottal. Első kézből értesülhetnek a látogatók az e-ügyintézési folyamatokról, valamint az új, mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatásokról és akár testközelből is megtapasztalhatjátok azok előnyeit.

A fesztiválon részt vesz a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is. Márkus András, a NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy az ő sátrukban a NAV összetett tevékenységét ismertetik meg a látogatókkal, természetesen játékosan. Ezen túl bemutatják a szolgálati kutyákat, de lesznek kint bűnügyi nyomozók és más szakemberek is. A tábornok hozzátette, hogy toborozni is fognak. Elsősorban a déli határszakasz határátkelőire keresnek kollégákat, és az érdeklődőknek mindent elmondanak a szakmáról.