Ön itt van:Főoldal»Hírek»Tájékoztatás a cianobaktériumok hatásairól
2018.07.04, szerda

Tájékoztatás a cianobaktériumok hatásairól

Mártély holt-tiszai szabadstrand természetes fürdőhely területén 2018. június 27-én az üzemeltető (Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt.) és az illetékes hatóságok jelzése alapján a mártélyi Holt-Tisza vízterében ismeretlen eredetű szennyeződés, kékes elszíneződés és habosodás volt tapasztalható. A jellegzetes élénk, türkizkékes árnyalatú bevonat a part mentén, a jellemző széliránynak megfelelő oldalon nagyobb mennyiségben gyűlt össze a víz felszínén.

Az elvégzett laboratóriumi analízisek szerint a mikroszkópos vizsgálatok során a vízmintákban azonosították a cianobaktériumokat (kékalgákat). A cianobaktériumok mennyisége a nyílt víztérben lényegesen kevesebb, míg a part közelében tömegük nagyobb volt. A cianobaktériumok (kékbaktériumok) édesvizekben (természetes és mesterséges tározókban, csatornákban, holtágakban, lassú folyású folyókban), félsós vizekben és a tengerekben egyaránt előfordulnak. Az algák tömeges elszaporodását vízvirágzásnak vagy vízszíneződésnek nevezzük. A vízvirágzás a víz felszínén összegyűlt algatömeget jelenti, míg a vízszíneződés a vízben egyenletes eloszlásban levő algatömeg elnevezése. A vízvirágzások zömében a júniustól szeptember végéig terjedő időszakban (vagyis a fürdési idénnyel átfedésben) fordulnak elő. A kékbaktériumok egyes fajtái méreganyagokat termelhetnek. Ez a képességük genetikailag meghatározott, de csak bizonyos körülmények között termelnek toxinokat. A gyerekek sokkal érzékenyebbek a hatásukra, mint a felnőttek. Az egészségkárosító hatás megnyilvánulhat bőr-, szem irritációban, lenyelve akár gyomor-bélrendszeri vagy idegrendszeri tüneteket, valamint légzési panaszokat okozhat.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a fürdési tilalom alatt a mártélyi Holt-Tisza vizében és a kijelölt szabad strandon ne fürödjenek!

A szükséges intézkedéseket az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) végzi. A beavatkozások eredményességének ellenőrzésére kontroll vízminta vételezésére kerül sor. A fürdési tilalom fenn áll mindaddig, míg a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolják, hogy a fürdővíz nem veszélyezteti a fürdőzők egészségét és megfelel a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet előírásainak.