Ön itt van:Főoldal»Hírek»„Merre tovább, melyik úton…”
2012. október 11., csütörtök 09:26

„Merre tovább, melyik úton…”

Pályaválasztási Napok

Szeged

2012

 

Színes vásári forgatag, érdekes, pergő műsorok a színpadon, divat show, palacsinta kóstoló,  „Próbáld ki” laboratórium, beszélgetés olimpikonokkal – a tartalmas, lebilincselő program látványban és hangulatban, színvonalban a világ bármelyik pontján megállná a helyét. Pályaválasztási Vásáron vagyunk Szegeden. A külsőségek és a forma játékosnak tűnnek, a cél és a tartalom azonban nagyon is komoly. A Pályaválasztási Vásár rendezvény oktatással, szakmákkal, képzéssel kapcsolatos információkkal, személyre szóló tanácsokkal segíti a pályaválasztás előtt álló fiatalok pályadöntését.

A pályaválasztás életünk első komoly döntése. A megalapozott pályadöntés felesleges kudarcoktól, vargabetűktől kímél meg bennünket. Kellő önismeretre, széleskörű tájékozottságra van szükség ahhoz, hogy életpályánk sikeres legyen. Bármilyen jó volt a választás, az ismeretek hamar elavulnak, a tanulás végigkíséri életünket. Nem könnyű eligazodni a képzési kínálatban, új szakmák világában. A jó döntéshez információra van szükség. Ehhez nyújtott segítséget az október elején Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervezésében megvalósult programsorozat.

 

A Pályaválasztási Vásár megnyitóját követően B.Nagy László Kormánymegbízott, Dr.Zámbó Anita, a Munkaügyi Központ Igazgatója, Bálint István, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató-helyettese és Szebenyiné Csóka Beáta, az 1000 Mester TISZK vezetője tartottak sajtótájékoztatót, ahol számos sajtóorgánum képviseltette magát, ezáltal is népszerűsítve rendezvényünket.

 

A Pályaválasztási Vásáron az idén 55 kiállító mutatkozott be, felsőoktatási és képző intézmények, középiskolák mutatták be kínálatukat, a munkáltatók a cég tevékenységét, termékeiket prezentálták.

 

A rendezvény fő látványossága szakképző iskolák közreműködésével és az 1000Mester TISZK szervezésében megvalósuló Szakmasziget volt. Az interaktív szakmabemutatók sok érdeklődőt vonzottak. A látogatók kérdéseikre választ kaphattak, ki is próbálhatták a munkafolyamatokat. Sokakat érdekelt a Diána Vadász - Felnőttképző Szakképző Iskola bemutatója, ahol a fegyverműszerész és a preparátor szakma rejtelmeivel ismerkedhettek meg a látogatók. Szakácsok készítettek a rögtönzött látványkonyhán finom ételeket, amelyeket kóstolni lehetett. A cukrászok marcipánokat gyúrtak, pék tanulók pogácsát sütöttek. Bemutatkoztak a virágkötők, a központifűtés-szerelők, a bőrdíszművesek. A vállalkozó kedvű látogatók kéz-masszírozást, manikűrt kaptak. Majd húsz élő szakmabemutatóra került sor.

 

A sikeres pályaválasztás titka az érdeklődésnek, képességeknek megfelelő és a piaci igényekhez illeszkedő szakma választása.

Ehhez nyújtott segítséget a Pályaválasztási Vásár helyszínén a munkaügyi központ humán szolgáltatásait bemutató standja, ahol szakmabemutató filmeket nézhettek meg, önismereti kérdőíveket tölthettek ki a diákok, amelyet pályatanácsadóval közösen értékeltek ki. Felmérhették érdeklődésük irányát, a fejlesztendő területeket. Megismerkedhettek a Nemzeti Pályaorientációs Portállal, amely a pályaválasztásukhoz nyújt szakmai segítséget.

 

Az EURES, a Nemzeti Pályainformációs Központ és az NCSSZI Mobilitás közös standdal vett részt a Pályaválasztási Kiállításon, teljes körű tájékoztatást nyújtva az EU tagországokban elérhető munkavállalási kérdésekben, képzési, oktatási és ösztöndíj lehetőségekről, és szakmai gyakorlatokról, valamint önkéntes programokról.

 

Az Árnyékprogram idén második alkalommal színesítette a Pályaválasztási Vásár palettáját, az Junior Achievement Alapítvány szervezésében.

A program lényege, hogy egy diák "árnyékként kísér" egy szakembert és végigköveti egy munkanapját, a diák feladatokat kaphat. 12 diák látogatta meg a Hunguest Hotel Forrást, a Novotel Hotelt, a Vadasparkot, a Fűvészkertet, a Rádió 88-at és a Szegedi Tudományegyetemet. A munkanap végén a diákok és mentoraik közösen beszélték meg a tapasztalatokat.

 

A színes forgatag hátterében, a Szakmai Fórumon komoly munka folyt. A főként pedagógusokból álló hallgatóság részére előadások hangoztak el a szakképzés és a felnőttképzés területét érintő változásokról, aktualitásokról. Szó esett a pályaorientációról is, a tanárok részére bemutatásra került a Nemzeti Pályaorientációs Portál.

 

A Pályaválasztási Vásár kísérő rendezvénye keretében, az 1000MesterTISZK közreműködésével szervezett üzemlátogatásokon 600 diák vett részt.  7 megyei településen 22 termelő üzemet látogattak meg, ismerkedtek meg a cég tevékenységével. Gépjármű diagnosztika, nyílászáró üzem, cukrász üzem, pékség, gyapjú-és tollfeldolgozó üzem, díszkapu és fémszerkezet gyártó üzem – csak néhány példa a meglátogatott cégek köréből.

 

A Munkaügyi Központ az idén is írt ki Kreatív rajzpályázatot végzős általános iskolás diákok részére a pályaválasztás témakörében.

Rekord számú, 124 alkotás érkezett 10 megyei település 14 iskolájából. Több végzős osztály gigantikus közös pályamunkát készített. Az alkotók fantáziája csak úgy szárnyalt. Hatalmas torta emelkedik papírból –cukrász leszek – hirdeti. Csinos darab. Mindenféle technika képviselteti magát. Tüllszoknya rebben a balerinán, a rúd előtt spiccel, a tükör alufóliából van. Montázs, ceruzarajz, akvarell, csupaszín bohóc forgó – csak ízelítő a színes kínálatból.

 

Nem volt könnyű dolga a szakmai zsűrinek, amikor kiválasztotta az öt legeredetibb pályamunkát. Az alkotásokat a látogatók is megtekinthették a Pályaválasztási Vásáron.

 

Dr. Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója ünnepélyes keretek között adta át a díjakat a nyertes pályázóknak.

 

 

 

Bármely produkciós iroda elismerését elnyerte volna a PÁV színpadi műsora. Rövid, látványos előadásokkal léptek fel a műsor szereplői. Láthattunk lángoló koktélokat, látványkonyhát, rock zenekart, divat show-t, vadászkürt együttest, kamarakórust, nagyon tehetséges szóló énekest, színpadi előadást. Mindenkit ámulatba ejtett tudásával a többszörös világbajnok mórahalmi kötélugró csoport (szemmel nem lehetett őket követni).

 

Hatalmas érdeklődés övezte az „Érték-Trend Beszélgetés az olimpikonokkal” című programot. Kammerer Zoltán és Storcz Botond többszörös olimpiai bajnokok beszéltek pályafutásukról, válaszoltak a diákok kérdéseire.

 

A beszélgetéshez az alaphangulatot kollegánk által készített összeállítás alapozta meg.

 

Megindító volt a kiváló sportemberek szerénysége. Beszéltek a nehéz felkészülési időszakról, a napi öt órás edzésekről, a lemondásról, amely számukra olyan természetesnek tűnt. A kitűzött cél a nehéz percekben mindig lökést adott. Egyöntetűen hiszik, hogy tehetséggel, akaraterővel, kitartással, kellő szakmai segítséggel bárki nagy dolgokra képes.

Tudatos látásmódjukat bizonyítja, hogy folyamatosan tanulnak, sorsukat nem bízzák a véletlenre. Storcz Botond az edzői szak elvégése után közgazdász lett, most jogra jár. Kammerer Zoltán az edzői szakot most fejezi be, az egyetemen mezőgazdasági szakot kezdett el szeptemberben. Mert soha nem szabad megállni. Mindig helyzetben kell lenni.

 

A Pályaválasztási Vásár népszerű programja volt a Nyelvi szintfelmérő, amelyen 6 élő nyelvből lehetett tesztet írni. A nyelviskola e-mailen küldte el az értékelést és a személyre szóló, a további nyelvtanulással kapcsolatos tanácsot.

 

Kis-Tudós Sarok nevet kapta a PÁV másik programja a Szegedi Tudományegyetem oktatói részvételével.  A „Próbáld ki laboratórium” a kísérletezés rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. Hová lett a jód? Kémiai varázslatok-vörös borból fehér, éghetetlen zsebkendő – csupa titokzatos kísérlet, amelyek már-már az alkímia korát idézték. Biológus előadása következett az élővilág rejtelmeiből. A diákok megérinthették a kardhal fűrészét, megnézhették, milyen érdes a cápabőr. Lebilincselő, érdekes, szemléltetéssel fűszerezett előadást hallhattak. A fizikai kísérleteket is nagy érdeklődés övezte. .

A program az SZTE Juhász Gyula Főiskolai Kar DAOP programja keretében kidolgozott, az Interaktív természetismereti tudástár című projekt tematikája szerint zajlott.

 

 

A Pályaválasztási Vásár újdonsága volt a Touch info, az érintőképernyős info-fal, korszerű, környezetkímélő infokommunikációs eszköz, amelyen a rendezvénnyel kapcsolatos információk voltak elérhetők, helyben bluetooth segítségével a látogatók azonnal megkaphatták, vagy e-mail címükre egy microsite segítségével elküldhették.

 

A PÁV új marketing felülete a Facebook volt. Naprakészen követve kerültek fel az aktuális információk és a beszámolók színes grafikai formában vagy fotókon. A „Találd ki magad „ Pályaválasztási Vásár oldal nagy látogatottságnak örvend.

 

A visszajelzések alapján nagy sikert könyvelhetett el a Munkaügyi Központ rendezvénye. A pályaválasztás szereplői, a végzős diákok, pályamódosításra készülők, szülők, pedagógusok egyaránt találhattak hasznos, új információkat, ismereteket szakmailag rendszerezett formában. Jövőre ugyanitt - búcsúztak a kiállítók. Mi készen állunk.

Az idei Pályaválasztási Vásár közel 6000 diákot, pedagógust, szülőt, érdeklődő felnőttet fogadott.

 

 

Csongrád Megyei Kormányhivatal

Munkaügyi Központja

Közérdekű adatok