Korunk egyik legjelentősebb kihívása a fenntartható energiaellátás biztosítása. Ennek eléréséhez az Európai Unió vezetői 2007-ben azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik az Unió éves energiafogyasztását. Saját jövőnk és a következő nemzedékek szükségleteinek biztosítására, valamint az élhető környezet megőrzéséhez halaszthatatlan a mielőbbi szemléletváltás az energiafelhasználás terén. Magyarország gazdaságának teljesítőképessége és társadalmi jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ. Ezért az Országgyűlés a nemzeti energiahatékonysági célkitűzés teljesítéséhez az energiaellátás és energia-felhasználás hatékonyságának biztosítását helyezi előtérbe a pályázati forrásokból megvalósuló lakossági és vállalati beruházások terén, csökkentve ezzel a ráfordított energiafogyasztói költségeket.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály által üzemeltetett Nemzetközi Oltóhely (cím: 6726 Szeged, Derkovits fasor 7-11., oldalsó bejárat) vállalja felnőtt, romániai lakosok aktív morbilli immunizációját MMR (Priorix) vakcinával.

2017. március 6-án a központi költségvetés által finanszírozott „Iskolai kampányoltás” készletből megérkezett a védőoltás, amelyet a CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály munkatársai eljuttattak a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói tagkórházába, ahol megkezdték az oltásokat a szakma szabályai szerint a betegekkel közvetlenül érintkezett személyek körében. A polgári lakosság védelmében a hatóság illetékességi területén az alapellátásban és a fekvőbeteg intézményekben, határozatban rendelte el az aktív kanyaró figyelőszolgálatot.

Az ásotthalmi képviselő-testület nem fogadta el a Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívását, elutasította a törvényességi felügyeletet gyakorló szervezet felhívását arra vonatkozóan, hogy túlterjeszkedett jogszabályi felhatalmazásán. A megyei kormányhivatal a törvénysértés súlyosságára tekintettel kezdeményezi a Kúriánál a rendeletben előírtak megsemmisítését.

Az Európai Unióban kialakult migrációs helyzet volt a témája annak a Torontói Egyetemen rendezett panelbeszélgetésnek, amelyen magyar részről dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. A két héttel ezelőtti fórum az „EU migrációs beszélgetések – jelentés a helyszínről” címet kapta, közönsége pedig a torontói európai uniós külképviseletek közül a magyar, a német, a görög és az olasz főkonzulátusok mintegy 130 meghívott vendége volt. Az esemény kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy bemutassa az Európai Uniót célzó migráció jellegét és láttassa a különbséget a Kanadába irányuló és a hazánkat érintő bevándorlás között.

Magyarország területén, így Csongrád megyében is az országos tisztifőorvos ez év 40. hetétől (2016. október 3-tól) rendelte el az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a 2017. év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint.

Újabb nyolc épületén valósít meg energiatakarékos beruházást a Csongrád Megyei Kormányhivatal a KEHOP-5.2.2-16-2016-00007 – Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál elnevezésű, nyertes pályázatnak köszönhetően.

A SZTE SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLYA ÉS A CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FELHÍVÁSA A CSONGRÁD MEGYÉBEN ELÉRHETŐ SÜRGŐSSÉGI DEFIBRILLÁTOROK REGISZTRÁLÁSÁRA

Hazánkban évente közel 30 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, ez naponta 60-70 embert jelent, azaz Magyarországon minden 25. percben meghal valaki kórházon kívül, hirtelen szívhalálban. A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul. A túlélés esélye ilyenkor rosszabb, hiszen az újraélesztés az első öt percben a legeredményesebb. Sajnos, csak kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy hol találhatók a megye területén az újraélesztés során hatékonyan alkalmazható defibrillátorok. Az SZTE SBO és a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya éppen ezért szeretné elkészíteni és közzétenni Csongrád megye defibrillátor térképét.

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Makó Járási Hivatal Földhivatali Osztályán 2016. június 1-én áramszünet miatt nem lesz ügyfélfogadás.

Az áramszünet az EDF DÉMÁSZ tájékoztatása szerint a Széchenyi tér 6. szám alatt lévő épületben 7:00-15:00 óra között tart majd.

A makói Földhivatal június 2-án, csütörtökön a megszokott rendben, 8:00-tól 16:00-ig várja az ügyfeleket.

 

Csongrád Megyei Kormányhivatal

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Miniszterelnökség által 2014-ben elrendelt nyelvvizsga felülvizsgálat során derült fény arra a visszaélésre, amellyel a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja a Csongrád Megyei Kormányhivatal korábbi dolgozóját. Az eljárás alá vont személy kormányzati szolgálati jogviszonya azonnal megszűnt

Közérdekű adatok