Ön itt van:Főoldal»Sajtóközlemények»Fokozottan ellenőrzik az ázsiai vendéglátó egységeket
 
2011.12.19, hétfő

Fokozottan ellenőrzik az ázsiai vendéglátó egységeket

A közelmúltban feltárt szabálytalanságok miatt az év hátralévő részében kiemelten ellenőrizik az üzletközpontokban, bevásárló centrumokban működő ázsiai vendéglátók egységeket. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság felügyelői a Napfény Parkban található kínai büfét ellenőrizték a sajtó munkatársainak jelenlétében.

„Az utóbbi hetekben rendkívüli higiéniai hiányosságok és több tonna azonosítatlan, állati és növényi eredetű kínai élelmiszer felhasználása miatt 9 kínai büfét bezártak. A sorozatos szabálytalanságok után rendelte el a Vidékfejlesztési Minisztérium az ázsiai vendéglátó létesítmények fokozott ellenőrzését” – mondta az újságíróknak Farle Csaba az ellenőrző hatóság igazgatója.

Elsősorban a speciális élelmiszereket, a különleges, a magyar ízléstől lényegesen eltérő állatok húsának eredetét és felhasználását, valamint az ázsiai konyhára jellemző főzési eljárásokat vizsgálták meg a szakemberek. A technológiai sorrendnek megfelelően ellenőrizték az alapanyagok származását, tárolását, lejárati idejét, a készételek tárolási hőmérsékletét, a higiéniai szabályok betartását. Az ellenőrzések kiterjedtek arra is, hogy a szakácsok rendelkeznek-e megfelelő szakképzettséggel, s ezt tudják-e magyar nyelvű okirattal bizonyítani. A kínai büfék vizsgálatakor a Csongrád megyében eddig végzett ellenőrzések során nem talált kirívó szabálytalanságot a hatóság.

Hivatkozások